Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i orzechami
Ciastka z mąki owsianej. Z dodatkiem orzechów brazylijskich i gorzkiej czekolady ... pyszne i zdrowe. Jeśli nie możecie się oprzeć słodkościom, warto przygotować je samodzielnie w wersji, która będzie na pewno dużo zdrowsza i mniej kaloryczna.
Składniki:
*na 2 blachy
Składniki:
*na 2 blachy
200 gram masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu np. pomarańczowego (można pominąć)
1 jajo
200 gram brązowego drobnego cukru
300 gram mąki owsianej
1 łyżeczka proszku pieczenia
2 łyżki ziaren sezamu
120 gram orzechów brazylijskich (lub laskowych), drobno
posiekanych
100 gram gorzkiej czekolady, posiekanej
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy ekstrakt oraz jajo i
ponownie ucieramy. Do masy maślanej
wsypujemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia, orzechy, czekoladę oraz sezam i krótko miksujemy, tylko do połączenia
składników. Z ciasta formujemy kulki
wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia w odstępach (ciastka „rozleją się” podczas pieczenia).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15
minut, aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz