Mus jabłkowy z rozmarynem z chrzanem
Jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać nadmiar jabłek, lub szukacie na nie ciekawego pomysłu to proponuję fantastyczny, oryginalny w smaku zachwycający mus jabłkowy z rozmarynem i chrzanem. Zimą gdy zatęsknimy na smakiem polskich owoców sprawdzi się znakomicie. Będzie ciekawym i smacznym urozmaiceniem dań z mięs, dodatkiem do serów, wędlin itd.
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
1 i ½ kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
110 gram cukru
sok wyciśnięty z ½ cytryny
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
4 łyżki startego chrzanu (można zastąpić tartym chrzanem ze słoika)
½ łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
Jabłka kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiany olej kokosowy, wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy sok z cytryny, cukier i mieszając od czasu do czasu smażymy jabłka, aż zaczną się rozpadać. Gdy jabłka mają już konsystencję musu dodajemy posiekany rozmaryn, pieprz oraz chrzan, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze około 10 minut. Na tym etapie kosztujemy nasz mus i jeżeli lubimy bardziej ostre smaki, możemy jeszcze doprawić go pieprzem lub/i chrzanem. Gorący mus przekładamy do czystych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 15 minut.
Smacznego!
Mus jabłkowy z rozmarynem i chrzanem |
1 łyżka oleju kokosowego
1 i ½ kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
110 gram cukru
sok wyciśnięty z ½ cytryny
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
4 łyżki startego chrzanu (można zastąpić tartym chrzanem ze słoika)
½ łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
Jabłka kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiany olej kokosowy, wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy sok z cytryny, cukier i mieszając od czasu do czasu smażymy jabłka, aż zaczną się rozpadać. Gdy jabłka mają już konsystencję musu dodajemy posiekany rozmaryn, pieprz oraz chrzan, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze około 10 minut. Na tym etapie kosztujemy nasz mus i jeżeli lubimy bardziej ostre smaki, możemy jeszcze doprawić go pieprzem lub/i chrzanem. Gorący mus przekładamy do czystych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 15 minut.
Smacznego!
Mus jabłkowy z rozmarynem i chrzanem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz