Chleb orkiszowy z pistacjami i suszonymi morelami - wspaniały!
Domowy wypiek chleba naprawdę nie jest niczym skomplikowanym. Nie ma wymaga też ani specjalnego sprzętu ani wyjątkowych umiejętności. Jego przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje około 10 minut. Reszta to czas wyrastania ciasta i pieczenia. A zadowolenie smakiem i satysfakcja są tego warte.
Tym razem zachęcam Was do wypróbowania orkiszowego chleba z suszonymi morelami i pistacjami. To oryginalne i ciekawe połączenie smaku sprawi, że posiłek w towarzystwie takiego pieczywa nie będzie banalny.
Składniki:
na keksówkę
200 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 gram mąki pszennej
8 gram suchych drożdży
350 ml letniej wody
30 gram drobno posiekanych pistacji
10 suszonych moreli, drobno posiekanych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru brązowego
½ łyżeczki soli himalajskiej
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, posiekane pistacje i morele, dolewamy ½ porcji wody i zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając w miarę wyrabiania resztę wody. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Na koniec będzie się ono trochę kleiło do rąk (nie ma potrzeby dodawania mąki), ale po wyrośnięciu i upieczeniu chleb będzie puszysty, miękki. Im więcej damy mąki tym bardziej zbity będzie chleb. Formę smarujemy masłem (lub oliwą z oliwek), z ciasta formujemy kształt chleba i wkładamy do formy. Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia, i przykrywamy bawełnianą ścierką.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Tym razem zachęcam Was do wypróbowania orkiszowego chleba z suszonymi morelami i pistacjami. To oryginalne i ciekawe połączenie smaku sprawi, że posiłek w towarzystwie takiego pieczywa nie będzie banalny.
Chleb orkiszowy z pistacjami i suszonymi morelami |
Składniki:
na keksówkę
200 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 gram mąki pszennej
8 gram suchych drożdży
350 ml letniej wody
30 gram drobno posiekanych pistacji
10 suszonych moreli, drobno posiekanych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru brązowego
½ łyżeczki soli himalajskiej
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dodajemy oliwę z oliwek, posiekane pistacje i morele, dolewamy ½ porcji wody i zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając w miarę wyrabiania resztę wody. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Na koniec będzie się ono trochę kleiło do rąk (nie ma potrzeby dodawania mąki), ale po wyrośnięciu i upieczeniu chleb będzie puszysty, miękki. Im więcej damy mąki tym bardziej zbity będzie chleb. Formę smarujemy masłem (lub oliwą z oliwek), z ciasta formujemy kształt chleba i wkładamy do formy. Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia, i przykrywamy bawełnianą ścierką.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu, wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Chleb orkiszowy z pistacjami i suszonymi morelami |
Chleb orkiszowy z pistacjami i suszonymi morelami |
Supeeer! :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTwój blog piękny, będę stale odwiedzać, bo przepisy świetne!
Pozdrawiam