Wspaniała cytrynowa szarlotka

Czas jabłkowych wypieków trwa. A że sposobów na szarlotkę jest mnóstwo dzisiaj proponuję Wam fantastyczną, delikatną jak puch, lekko kwaśną szarlotkę cytrynową. Na delikatnym puszystym biszkopcie, z jabłkowo cytrynowym musem i  cytrynową galaretką – poezja.
Spróbujecie? Nas ten smak zachwycił i szarlotka zniknęła szybko.
Szarlotka cytrynowa

Masa jabłkowa:

6-7 jabłek
1 łyżka oleju kokosowego
1 galaretka cytrynowa

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojone jabłka. Smażymy mieszając, by się nie przypaliły do czasu, aż zmiękną i wtedy blenderem miksujemy je na gładki mus. Do gorącego musu wsypujemy 1 galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Masę jabłkową odstawiamy by wystygła i stężała.

Dodatkowo:

1 galaretka cytrynowa

Galaretkę (na porcję 500 ml wody) rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy by stężała.

Biszkopt:

3 jaja, oddzielnie żółtka i białka
½ szklanki drobnego cukru
30 gram mąki ziemniaczanej
70 gram mąki pszennej tortowej

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec dosypując partiami cukier. Gdy piana jest ubita na sztywno dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Obie mąki przesiewamy przez sitko i dosypujemy mieszając delikatnie łyżką.
Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy formę z biszkoptem na podłogę, z wysokości około 50 cm.  Biszkopt studzimy.

Na wystudzony biszkopt wykładamy stężałą masę jabłkową i na wierzch również stężałą galaretkę cytrynową.
Smacznego!

Szarlotka cytrynowa

Szarlotka cytrynowa

2 komentarze:

  1. Takiej szarlotki jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo polecam jest naprawdę pyszna. Robiłam też wersję pomarańczową i też super, ale cytrynowa zdecydowanie lepsza :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger