Pyszne racuchy z jabłkami
Najlepsze racuchy z jabłkami! Puszyste, słodkie, bo czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty;)
Składniki:
250 gram mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
60 gram cukru pudru + do oprószenie gotowych racuchów
200 ml maślanki
150 ml jogurtu greckiego
2 średniej wielkości jabłka
olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
Jogurt grecki, maślankę i jaja roztrzepujemy trzepaczką, by połączyć składniki. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i razem z cukrem pudrem dosypujemy do masy. Mieszamy wszystko razem dokładnie aż powstanie jednolite ciasto. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy ciasto, smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy z jabłkami |
Składniki:
250 gram mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
60 gram cukru pudru + do oprószenie gotowych racuchów
200 ml maślanki
150 ml jogurtu greckiego
2 średniej wielkości jabłka
olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
Jogurt grecki, maślankę i jaja roztrzepujemy trzepaczką, by połączyć składniki. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i razem z cukrem pudrem dosypujemy do masy. Mieszamy wszystko razem dokładnie aż powstanie jednolite ciasto. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy ciasto, smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy z jabłkami |
Racuchy z jabłkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz