Ciastka orkiszowe z pistacjami
Zdrowo smacznie i do tego słodko. Zapraszam na super ciastka orkiszowe z pistacjami. Bo słodycze wcale nie muszą być tylko pustymi kaloriami. Przekonajcie się sami :)
Składniki:
100 gram miękkiego masła
80 gram cukru, najlepiej brązowego
180 gram mąki z orkiszu pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
45 gram pistacji
2 łyżeczki ekstraktu np. cytrynowego (ja użyłam miętowego)
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miód, ekstrakt i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy posiekane pistacje i zagniatamy ciasto ręką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 17 minut, aż ciasta lekko zbrązowieją (nadal będą miękkie, stwardnieją po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu).
Smacznego!
Orkiszowe ciastka z pistacjami |
Składniki:
100 gram miękkiego masła
80 gram cukru, najlepiej brązowego
180 gram mąki z orkiszu pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
45 gram pistacji
2 łyżeczki ekstraktu np. cytrynowego (ja użyłam miętowego)
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miód, ekstrakt i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy posiekane pistacje i zagniatamy ciasto ręką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 17 minut, aż ciasta lekko zbrązowieją (nadal będą miękkie, stwardnieją po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu).
Smacznego!
Orkiszowe ciastka z pistacjami |
Orkiszowe ciastka z pistacjami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz