Cudownie pyszny dżem z pigwowca

Domowe przetwory nie mają sobie równych. Głownie ze względu na skład, pozbawiony sztucznych ulepszaczy, barwników itd. ale także ze względu na wspaniały naturalny smak. Szczególnie uwielbiam domowe dżemy, a ten z owoców pigwowca, których mam sporo i żal byłoby nie wykorzystać, jest wyjątkowy – zdrowy, lekko kwaskowaty w smaku, pachnący nieziemsko!!! W jesienne i zimowe dni będzie cudownym smakołykiem!

Dżem z pigwowca

Składniki:
1 kg owoców pigwowca, obranych pozbawionych gniazd nasiennych
sok wyciśnięty z ½ cytryny
400 gram cukru

Owoce pigwowca pokroje na małe kawałki zalewamy wodą, około 3 cm ponad poziom owoców i gotujemy około 5-10 minut. Gdy owoce zaczną mięknąć odcedzamy je na sitku. Pigwowce przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszając smażymy dżem do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać i uzyskamy pożądaną konsystencję. Najlepiej przygotować schłodzony w zamrażarce talerzyk, na niego wyłożyć odrobinę dżemu i sprawdzić czy jest odpowiednio gęsty. W razie potrzeby możemy dżem jeszcze dosłodzić – jeżeli lubimy bardziej słodkie przetwory.
Gorący dżem przekładamy do suchych słoików i szczelnie zakręcamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni i wstawiamy słoiki z gorącym dżemem na około 15 minut w celu ich pasteryzowania.
Smacznego!

Owoce pigwowca

Dżem z pigwowca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger