Bułka drożdżowa z cukrem kokosowym i żurawiną

Drożdżowe wypieki przenoszą mnie smakiem do czasów dzieciństwa. Ten zapach pieczonego drożdżowego ciasta, który wypełnia dom, jest jak magia i przywołuje wspaniałe dziecięce wspomnienia. Dzisiaj proponuję Wam pyszną puszystą bułkę z cukrem kokosowym, który nadaje lekko karmelowy smak. i żurawiną. Nam smakuje bardzo i szybko znika.

Bułka drożdżowa z cukrem kokosowym i żurawiną




Składniki:

420 gram mąki pszennej
8 gram suchych drożdży
szklanka ciepłego mleka
2 jaja
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
4 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki suszonej żurawiny
70 gram roztopionego masła




Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, cukrem kokosowym i suszoną żurawiną. Dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, jaja oraz ekstrakt cytrynowy i przez kilka minut wyrabiamy ciasto drożdżowe, aż będzie gładkie i jednolite. Z ciasta formujemy kształt bułki i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, bułka powinna podwoić swoją objętość. Wyrośniętą bułkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy bułkę z piekarnika i studzimy.

Bułka drożdżowa z cukrem kokosowym i żurawiną
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger