Tropikalne babeczki z mango i ananasem - trochę lata w środku zimy
Smak tropików w środku lata? Zdecydowanie polecam! Zwłaszcza, jeżeli tęsknicie za latem tak bardzo jak ja … Babeczki smakowały wszystkim … Smakują cudownie, są puszyste, delikatne, śmietankowe a mango i ananas są dopełnieniem całości. Do tego ubita śmietanka i dekoracja z owoców i czujemy się jakby lato było blisko :)
Składniki:
na 14 babeczek
110 gramów cukru
2 jaja
125 ml oleju rzepakowego
120 ml śmietanki 30%
250 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżki wiórków kokosowych
¾ szklanki świeżego mango pokrojonego w kostkę
¾ szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
Dodatkowo:
śmietanka 30 %
mango i ananas pokrojone w małe kawałki
Jaja ubijamy razem z cukrem przez około 3 minuty, by powstał puszysty krem. Pod koniec, nie przestając ubijania wlewamy małym strumieniem olej i jako ostatnią śmietankę.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i wiórkami kokosowymi. Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pokrojone owoce. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki (najwygodniej używać silikonowych). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 23 minuty, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone dekorujemy ubitą na sztywną śmietanką (możemy podczas ubijania dodać fixu do śmietanki, szybciej się ubije i będzie lepiej się trzymać) i kawałkami owoców.
Smacznego!
Tropikalne babeczki |
Tropikalne babeczki |
Składniki:
na 14 babeczek
110 gramów cukru
2 jaja
125 ml oleju rzepakowego
120 ml śmietanki 30%
250 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżki wiórków kokosowych
¾ szklanki świeżego mango pokrojonego w kostkę
¾ szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
Dodatkowo:
śmietanka 30 %
mango i ananas pokrojone w małe kawałki
Jaja ubijamy razem z cukrem przez około 3 minuty, by powstał puszysty krem. Pod koniec, nie przestając ubijania wlewamy małym strumieniem olej i jako ostatnią śmietankę.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i wiórkami kokosowymi. Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pokrojone owoce. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki (najwygodniej używać silikonowych). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 23 minuty, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone dekorujemy ubitą na sztywną śmietanką (możemy podczas ubijania dodać fixu do śmietanki, szybciej się ubije i będzie lepiej się trzymać) i kawałkami owoców.
Smacznego!
Tropikalne babeczki |
Tropikalne babeczki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz