Słodkie kulki kokosowo karobowe. A co to ten karob?
Te kulki to jeden z moich słodkich smaków dzieciństwa. Zawsze robiła je dla nas babcia – smakowały cudownie… i tak jakoś ostatnio zatęskniłam za tym smakiem. Moja wersja jest bardziej fit ;) z olejem kokosowym i karobem (jeżeli mamy uczulenie na kakao lub z innych względów nie możemy spożywać produktów czekoladowych).
Jeżeli mamy częstować nimi dzieci lepiej pominąć ekstrakt gdyż jest on na bazie mocnego alkoholu. A jeśli mają się nimi zajadać wyłącznie dorośli to polecam zdecydowanie z alkoholem!
Składniki:
80 gram oleju kokosowego
100 gram herbatników
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
2 łyżki ekstraktu np. cytrynowego, miętowego
3 łyżki karobu (lub kakao)
Olej kokosowy w stałej postaci (ale dość miękki) ucieramy razem z cukrem by powstał puszysty krem. Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do masy. Dodajemy karob, wiórki kokosowe, ekstrakt i zagniatamy masę. Formujemy kulki (o wielkości orzecha laskowego) obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Jeżeli mamy częstować nimi dzieci lepiej pominąć ekstrakt gdyż jest on na bazie mocnego alkoholu. A jeśli mają się nimi zajadać wyłącznie dorośli to polecam zdecydowanie z alkoholem!
Karob
nazywany mączką chleba świętojańskiego, ma jaśniejszą barwę niż kakao, jest trochę słodszy w smaku. Można go używać jako zamiennika kakao. Ma działanie alkalizujące. Nie zawiera kofeiny, którą znajdziemy w zwykłym kakao. Ale najważniejsze jest to, że jest dużo zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze. Jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, selenu, sodu, manganu, miedzi, cynku oraz witamin: A, D, E oraz z grupy B w tym B12. Jest także bogaty w białko i błonnik. Jego dodatkową zaletą jest to, że jest małokaloryczny.Kulki kokosowo karobowe |
Kulki kokosowo karobowe |
Składniki:
80 gram oleju kokosowego
100 gram herbatników
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
2 łyżki ekstraktu np. cytrynowego, miętowego
3 łyżki karobu (lub kakao)
Olej kokosowy w stałej postaci (ale dość miękki) ucieramy razem z cukrem by powstał puszysty krem. Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do masy. Dodajemy karob, wiórki kokosowe, ekstrakt i zagniatamy masę. Formujemy kulki (o wielkości orzecha laskowego) obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Kulki kokosowo karobowe |
pyszne kulki i śliczny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i pozdrawiam :)
Usuń