Bajeczny bakaliowy sernik
Bajeczny, bakaliowy sernik to idealna propozycja na dla wielbicieli serowych wypieków. Smaku i fantazji dodają mu suszone owoce i orzechy. Dzięki temu jest niebanalny i smakuje wspaniale. Do tego różowa polewa udekorowana białymi posypkami i bajkowo pyszny sernik gotowy.
Bajeczny bakaliowy sernik |
Bajeczny bakaliowy sernik |
na formę o średnicy 21 cm
Ciasto kruche:
1 szklanka + 4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 żółtko
1 łyżka śmietany 12%
90 gram zimnego masła, pokrojonego w cienkie plastry
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko, najlepiej zimnymi dłońmi, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 12 minut, na złoty kolor.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
4 Jaja, oddzielnie białka i żółtka
200 gram cukru
110 gram masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 gram posiekanych drobno suszonych moreli
80 gram suszonej żurawiny
110 gram posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170stopni, na najniższą półę wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
Masło z cukrem ucieramy, aż staną się puszystą masą. Ucierając dodajemy żółtka. Następnie w 3 turach dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną i ucieramy, by uzyskać jednolitą masę. Dodajemy posiekane: suszoną żurawinę, orzechy i suszone morele i mieszamy masę łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, by składniki się połączyły. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, formę przykrywamy folią aluminiową i wstawimy do piekarnika, na środkową półkę. Sernik pieczemy około 70 minut. Po około 60 minutach zdejmujemy folię.
Po upieczeniu sernik studzimy.
Polewa:
150 gram białej czekolady
barwnik spożywczy czerwony lub kilka kropli koncentratu z buraków czerwonych
białe posypki
Gdy sernik jest już chłodny przygotowujemy polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka kropli barwnika i mieszamy. Polewą smarujemy sernik i posypujemy białymi posypkami.
Smacznego!
Bajeczny bakaliowy sernik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz