Bajeczny bakaliowy sernik


Bajeczny, bakaliowy sernik to idealna propozycja na dla wielbicieli serowych wypieków. Smaku i fantazji dodają mu suszone owoce i orzechy. Dzięki temu jest niebanalny i smakuje wspaniale. Do tego różowa polewa udekorowana białymi posypkami i bajkowo pyszny sernik gotowy.

Bajeczny bakaliowy sernik
Bajeczny bakaliowy sernik
Składniki:

na formę o średnicy 21 cm


Ciasto kruche:

1 szklanka + 4 łyżki mąki pszennej tortowej

1 żółtko

1 łyżka śmietany 12%

90 gram zimnego masła, pokrojonego w cienkie plastry

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko, najlepiej zimnymi dłońmi, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 12 minut, na złoty kolor.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

Masa serowa:
1 kg sera na sernik
4 Jaja, oddzielnie białka i żółtka
200 gram cukru
110 gram masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 gram posiekanych drobno suszonych moreli
80 gram suszonej żurawiny
110 gram posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170stopni, na najniższą półę wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
Masło z cukrem ucieramy, aż staną się puszystą masą. Ucierając dodajemy żółtka. Następnie w 3 turach dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną i ucieramy, by uzyskać jednolitą masę. Dodajemy posiekane: suszoną żurawinę, orzechy i suszone morele i mieszamy masę łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, by składniki się połączyły. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, formę przykrywamy folią aluminiową  i wstawimy do piekarnika, na środkową półkę. Sernik pieczemy około 70 minut. Po około  60 minutach zdejmujemy folię.
Po upieczeniu sernik studzimy.

Polewa:

150 gram białej czekolady
barwnik spożywczy czerwony lub kilka kropli koncentratu z buraków czerwonych
białe posypki

Gdy sernik jest już chłodny przygotowujemy polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka kropli barwnika i mieszamy. Polewą smarujemy sernik i posypujemy białymi posypkami.
Smacznego!
Bajeczny bakaliowy sernik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger