Pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - na powitanie jesieni

Zapraszam Was na ulepszoną, zdrowszą wersję ciasta marchewkowego, które już raz pojawiło się na blogu ( Ciasto marchewkowe ). Tym razem na maśle, z żytniej mąki  i z dodatkiem orzechów. Pyszne, puszyste, delikatne. Idealne!
Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji jeść ciasta marchewkowego, to bardzo Was do tego zachęcam. Gwarantuję, że będziecie zaskoczeni jego fantastycznym smakiem.  A dodatek marchewki i orzechów dodaje mu wartości odżywczych, nie jest to więc tylko zajadanie bezwartościowych słodkości!
Marchewkowe ciasto z orzechami
Składniki:
na formę o średnicy  21  cm

4 jaja
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
1/2 szklanki roztopionego przestudzonego masła
1 szklanka mąki pszennej
3/4  szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka posiekanych orzechów np. brazylijskich lub włoskich czy laskowych
2 szklanki startej marchwi, najlepiej z ekologicznej uprawy

Jaja ucieramy z cukrem. Dolewamy roztopione masło, ekstrakt i miksujemy. Obie mąki mieszamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy jajecznej.  Na koniec dodajemy startą marchew oraz posiekane orzechy. Mieszamy wszystkie składniki łyżką. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto marchewkowe.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!


Marchewkowe ciasto z orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger