Pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - na powitanie jesieni
Zapraszam Was na ulepszoną, zdrowszą wersję ciasta marchewkowego, które już raz pojawiło się na blogu ( Ciasto marchewkowe ). Tym razem na maśle, z żytniej mąki i z dodatkiem orzechów. Pyszne, puszyste, delikatne. Idealne!
Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji jeść ciasta marchewkowego, to bardzo Was do tego zachęcam. Gwarantuję, że będziecie zaskoczeni jego fantastycznym smakiem. A dodatek marchewki i orzechów dodaje mu wartości odżywczych, nie jest to więc tylko zajadanie bezwartościowych słodkości!
Składniki:
na formę o średnicy 21 cm
4 jaja
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
1/2 szklanki roztopionego przestudzonego masła
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka posiekanych orzechów np. brazylijskich lub włoskich czy laskowych
2 szklanki startej marchwi, najlepiej z ekologicznej uprawy
Jaja ucieramy z cukrem. Dolewamy roztopione masło, ekstrakt i miksujemy. Obie mąki mieszamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy startą marchew oraz posiekane orzechy. Mieszamy wszystkie składniki łyżką. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto marchewkowe.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Jeżeli do tej pory nie mieliście okazji jeść ciasta marchewkowego, to bardzo Was do tego zachęcam. Gwarantuję, że będziecie zaskoczeni jego fantastycznym smakiem. A dodatek marchewki i orzechów dodaje mu wartości odżywczych, nie jest to więc tylko zajadanie bezwartościowych słodkości!
Marchewkowe ciasto z orzechami |
na formę o średnicy 21 cm
4 jaja
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
1/2 szklanki roztopionego przestudzonego masła
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka posiekanych orzechów np. brazylijskich lub włoskich czy laskowych
2 szklanki startej marchwi, najlepiej z ekologicznej uprawy
Jaja ucieramy z cukrem. Dolewamy roztopione masło, ekstrakt i miksujemy. Obie mąki mieszamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy startą marchew oraz posiekane orzechy. Mieszamy wszystkie składniki łyżką. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto marchewkowe.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Marchewkowe ciasto z orzechami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz