Pełnoziarniste orkiszowe drożdżówki! Pyszny smak zdrowej drożdżówki

O drożdżówkach, zwłaszcza tych sprzedawanych dzieciom w szkole głośno było już nie raz, i chyba każdy się z tym tematem zetknął. Czy jednak drożdżówka musi być bezwartościowym posiłkiem nafaszerowanym pustymi kaloriami? Możemy sami zadbać o to, by na naszym stole pojawiały się zdrowe bułki, ucząc tym samym nasze dzieci zdrowego żywienia.
Orkiszowe pełnoziarniste bułeczki słodzone cukrem kokosowym są zdrowszą propozycją dla tych, którzy drożdżówki zajadają i jednocześnie chcą się odżywiać zdrowo i wartościowo.

Pełnoziarniste orkiszowe drożdżówki
Składniki:
na 2 blachy drożdżówek

500 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
270 ml ciepłego mleka
90 gram cukru kokosowego
90 gram roztopionego masła
15 gram suchych drożdży
2 jaja

Nadzienie 1:
250 gram serka mascarpone
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
maliny

Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym (ilość cukru zależy od upodobań).

Nadzienie 2:
budyń (najlepiej domowy np. z tego przepisu -  domowy budyń- (ze zmniejszonej do ¾ szklanki porcji mleka )
brzoskwinia, obrana pokrojona na kawałki

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajo
cukier kokosowy

Mąkę orkiszową mieszamy z suchymi drożdżami i cukrem kokosowym. Dodajemy jaja, roztopione masło i letnie mleko. Wyrabiamy ciasto drożdżowe kilka minut, aż będzie gładkie, jednolite i będzie łatwo odchodziło od dłoni, w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywany ścierką i odstawiamy, najlepiej w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je zagniatamy. Następnie odrywamy po kawałku ciasto (około 100 gram) i w rękach formujemy okrąg na środek którego wykładamy 1 łyżkę serka mascarpone i po około 7 malin. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy na kształt okrągłej bułeczki. Drożdżówki układamy zlepieniem do dołu, w sporych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy cukrem kokosowym (opcjonalnie) i odstawiamy na około 30 minut, by jeszcze wyrosły.

Drugą opcją jest przygotowanie drożdżówek z nadzieniem budyniowym. W tym celu ręcznie formujemy kształt drożdżówki o grubości około 2 centymetrów. Układamy na blasze, na środku robimy wgłębienie np. mocno wciskając w ciasto dno szklanki. W powstałe wgłębienie nakładamy budyń i układamy na nim pokrojone w kawałki brzoskwinie. Brzegi (ciasto) smarujemy roztrzepanym jajem, opcjonalnie możemy posypać bułeczkę cukrem kokosowym. Drożdżówki, podobnie jak przygotowane poprzednim sposobem, odstawimy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Bo upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Pełnoziarniste orkiszowe drożdżówki

Pełnoziarniste orkiszowe drożdżówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger