Pyszna KAWA WIŚNIOWA na miedzynarodowy dzień kawy
Dzisiaj wszyscy smakosze i wielbiciele kawy obchodzą swoje święto. Jest więc okazja, by zafundować sobie kawę pod inna postacią:) Zapraszam Was na kawę z dodatkiem wiśni w syropie. Sposobów na kawę jest mnóstwo i każdy ma swoją ulubioną. Warto też czasem zafundować taką w postaci bardziej deserowej :)
Kawa oprócz właściwości pobudzających, poprawia koncentrację, pamięć, przyspiesza metabolizm. Trzeba jednak pamiętać, że picie kawy powoduje też negatywne skutki. Kawa wypłukuje z organizmu magnez, może zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby wrzodowe.
Składniki:
wiśnie w syropie
dobrej jakości kawa mielona – 2 łyżeczki
150 ml mleka
pasek gorzkiej lub mlecznej czekolady
śmietanka do kawy
Mocną kawę z niewielkiej ilości wody parzymy w kawiarce (lub ekspresie, jeśli nie dysponujemy ani kawiarką ani ekspresem do kawy, zwyczajnie parzymy małą ilość mocnej kawy).
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, dodajemy mleka i podgrzewamy mieszając, by czekolada się rozpuściła. Do pogrzanego mleka czekoladowego dolewamy mocną kawę i mieszamy.
Śmietankę ubijamy na puszystą piankę
Na dno szklanki (filiżanki) wykładamy łyżkę odsączonych wiśni w syropie. Dolewamy kawę. Na wierzch wylewamy ubitą śmietankę, możemy udekorować odrobiną syropu z wiśni, dodać wisienkę bądź posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Kawa wiśniowa |
Kawa wiśniowa |
wiśnie w syropie
dobrej jakości kawa mielona – 2 łyżeczki
150 ml mleka
pasek gorzkiej lub mlecznej czekolady
śmietanka do kawy
Mocną kawę z niewielkiej ilości wody parzymy w kawiarce (lub ekspresie, jeśli nie dysponujemy ani kawiarką ani ekspresem do kawy, zwyczajnie parzymy małą ilość mocnej kawy).
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, dodajemy mleka i podgrzewamy mieszając, by czekolada się rozpuściła. Do pogrzanego mleka czekoladowego dolewamy mocną kawę i mieszamy.
Śmietankę ubijamy na puszystą piankę
Na dno szklanki (filiżanki) wykładamy łyżkę odsączonych wiśni w syropie. Dolewamy kawę. Na wierzch wylewamy ubitą śmietankę, możemy udekorować odrobiną syropu z wiśni, dodać wisienkę bądź posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Kawa wiśniowa |
Uwielbiam kawę i z pewnością wypróbuję powyższy przepis :). Jeżeli chodzi o mnie, to najbardziej smakuje mi kawa świeżo zmielona w młynku. Przyrządzam ją przy użyciu specjalnego zestawu do parzenia, w który zaopatrzyłem się nie dawno na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Kawa zaparzona w odpowiedni sposób ma jeszcze lepszy smak i aromat. Zdecydowanie polecam zwrócić uwagę na ten etap przygotowywania kawy.
OdpowiedzUsuń