Boska szarlotka z nadzieniem jabłkowo żurawinowym
Wspaniała, rozpływająca się w ustach, najlepsza szarlotka jaką do tej pory piekłam i jadłam. Zresztą czy szarlotkę trzeba zachwalać?
Nadzienie jabłkowo żurawinowe jest naprawdę fantastyczne! Pycha :)
Zróbcie koniecznie a będziecie zachwyceni.
Składniki:
na formę 24x24 cm
160 gram cukru
1 jajo
1 żółtko
160 gram zimnego masła
300 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru kokosowego
Nadzienie:
Jabłka z żurawiną prażone na oleju kokosowym z tego przepisu - Jabłka z żurawiną prażone na oleju kokosowym
Masło kroimy w cienkie plastry, dodajmy mąkę, proszek do pieczenie, jaja, oba cukry. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wstawiamy na 30-40 minut do zamrażarki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy ja na wielkość formy 24x24. Na spód formy wykładamy pierwszy blat ciasta, posypujemy bułką tartą (wchłonie ewentualny nadmiar soku z jabłek) i wykładamy prażone jabłka. Jabłka przykrywamy drugim blatem ciasta. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut, aż ciasto na wierzchu zacznie lekko brązowieć. Pod koniec, około 10 minut przed końcem pieczenia szarlotkę posypujemy cukrem kokosowym. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Ja zajadałam jeszcze ciepłą, ciężko było się powstrzymać :)
Nadzienie jabłkowo żurawinowe jest naprawdę fantastyczne! Pycha :)
Zróbcie koniecznie a będziecie zachwyceni.
Szarlotka z nadzieniem jabłkowo żurawinowym |
Składniki:
na formę 24x24 cm
160 gram cukru
1 jajo
1 żółtko
160 gram zimnego masła
300 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru kokosowego
Nadzienie:
Jabłka z żurawiną prażone na oleju kokosowym z tego przepisu - Jabłka z żurawiną prażone na oleju kokosowym
Masło kroimy w cienkie plastry, dodajmy mąkę, proszek do pieczenie, jaja, oba cukry. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wstawiamy na 30-40 minut do zamrażarki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy ja na wielkość formy 24x24. Na spód formy wykładamy pierwszy blat ciasta, posypujemy bułką tartą (wchłonie ewentualny nadmiar soku z jabłek) i wykładamy prażone jabłka. Jabłka przykrywamy drugim blatem ciasta. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut, aż ciasto na wierzchu zacznie lekko brązowieć. Pod koniec, około 10 minut przed końcem pieczenia szarlotkę posypujemy cukrem kokosowym. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Ja zajadałam jeszcze ciepłą, ciężko było się powstrzymać :)
Szarlotka z nadzieniem jabłkowo żurawinowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz