Kruche babeczki z różanym kremem

Wspaniałe ... idealnie kruche, smakują i pachną różą. Ciężko się im oprzeć. Do tego pięknie się prezentują :) Zapraszam Was na odrobinę różanej słodyczy.
Babeczki można upiec wcześniej. A bezpośrednio przed podaniem udekorować kremem.



Składniki:
ciasto kruche (porcja na około 20 małych babeczek):
250 gram mąki
90 gram cukru pudru
2 żółtka
140 gram zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%

Masło kroimy w cienkie plasterki. Z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy na około 60 minut do lodówki.
Foremki na babeczki (lub na małe tartaletki) dokładnie smarujemy masłem. Ciastko rozwałkowujemy na 2-3 milimetry, wycinamy z ciasta kółka odpowiadające wielkości foremek. Foremki wylepiamy ciastem i nakłuwa,y widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy babeczki przez około 13 minut, aż lekko zbrązowieją.
Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy z foremek.

Nadzienie:
konfitura z róży – przepis: konfitura z płatków róży
śmietanka 30%, około 250 ml
opcjonalnie fix do śmietany
płatki róży do dekoracji

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na największych obrotach miksera, opcjonalnie możemy podczas ubijania dodać fix do śmietanki. Do ubitej śmietanki dodajemy około 3-4 łyżeczki konfitury z róży i delikatnie mieszamy np. widelcem, tak by w kremie powstały różowe smugi.
Na upieczone babeczki wykładamy 1 łyżeczkę konfitury różanej. Przy pomocy rękawa cukierniczego na konfiturę wyciskamy krem śmietankowo różany. Dekorujemy małymi płatkami róży.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger