Dożdżówki z owocami lata

Lato to ten czas, kiedy drożdżówki ze świeżymi owocami smakują najlepiej. A jak pachną, takie świeżo upieczone .... ciężko się oprzeć :) Mogą być pysznym śniadaniem, podwieczorkiem, deserem. Wspaniałych sezonowych owoców jest coraz więcej, więc za każdym razem możemy nasze drożdżówki urozmaicać coraz to innymi smakami. Jeżeli użyjemy cukier kokosowy będą one mniej kaloryczne i na pewno zdrowsze niż te które kupujemy w cukierniach.



Składniki:
na 9 drożdżówek

480 gram mąki pszennej
15 gram suchych drożdży
3 łyżki cukru np. brązowego lub kokosowego
¼ szklanki oleju roślinnego
szklanka ciepłego mleka
1 jajo
2 żółtka

Dodatkowo:
owoce: u mnie truskawki, wiście, porzeczki czerwone
białka do posmarowania drożdżówek (pozostałe po żółtkach)
cukier kokosowy (ewentualnie brązowy)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy jajo, żółtka, olej, mleko, cukier i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno mieć gładką konsystencję i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy na równe porcje, z których formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy, by podwoiły objętość. Gdy drożdżówki wyrosną w każdej robimy na środku głębokie wgłębienie, smarujemy roztrzepanym białkiem. Na środek, w powstałe wgłębienie  nakładamy ulubione owoce i posypujemy cukrem kokosowym. Drożdżówki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger