Kruche limonkowe ciastka z konfiturą z róży

Zapraszam Was na wspaniale kruche, pyszne ciasteczka o smaku limonki z dodatkiem konfitury różanej.


Składniki:
260 gram mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130 gram cukru pudru
160 masła w temperaturze pokojowej
1 jajo
skórka otarta ze sparzonej limonki
sok wyciśnięty z ½ limonki
konfitura z róży - przepis

Masło ucieramy z cukrem przez 2-3 minuty, na puszystą masę.  Dodajemy jajo, skórkę z i sok z limonki i ponownie krótko ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto (nie będzie ono tak gęste jak na kruchy placek). Ciasto wstawiamy na około 45 minut do lodówki.  Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku robimy na środku wgłębienie, które wypełniamy 0,5 łyżeczki konfitury różanej. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciastko przez około 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger