Jaglane ciasto z letnimi owocami - idealne

Lato to intensywne smaki, piękne zapachy, zieleń i słońce. Wspaniały czas... A umilają go cudowne wypieki z letnimi, ociekającymi słodyczą owocami. Takie jest to ciasto – cudownie letnie, cudownie słodkie - dzięki truskawkom i brzoskwiniom dojrzewającym w upalnym słońcu.  Skosztujecie?


Ciasto jaglane z owocami


Składniki
na 1 keksówkę:

1 szklanka mąki jaglanej
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki oleju rzepakowego
2 jaja
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
2 brzoskwinie, obrane pokrojone na małe kawałki
szklanka pokrojonych na małe kawałki truskawek

Jaja ucieramy razem z cukrem tak, by poswatał puszysty krem (przez około 3 minuty).  Do kremu, cały czas ubijając, małym strumieniem wlewamy olej i na koniec mleko.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.  Łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy łyżką. Powinno powstać średnio gęste ciasto.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch układamy pokrojone owoce i wciskamy je lekko łyżką w ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  190 stopni pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!

Ciasto jaglane z owocam

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Robiłam je już wiele razy, z różnymi owocami i zawsze wychodzi i smakuje pysznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger