Grudzień 2017 na zdjęciach

Grudzień 2017 na zdjęciach


Niby potoki łez zamarzniętych,
Po niebie lila jasno-bladem,
Na srebrnych żaglach rozwiniętych,
Maleńkie chmurki płyną stadem.

Lodowym blaskiem gwiazd promienie
Skrzą się nad pola śnieżno-białe
I rozlewają w krąg milczenie
Melancholijne, oniemiałe.

I jakiś pokój dziwnie błogi
Ogarnął śnieżne mgły srebrzyste;
Na senne chaty, pola, drogi
Milczenie padło uroczyste.

I zamilkł wiatr, ucichły szumy
Korony topól szkieletowej;
Marzenia pełne i zadumy
W błękity patrzą nieme sowy.

I tylko z dala niespokojne
Słychać huczenie, śmig wiatraka;
I duch ze sobą toczy wojnę
I w nim, śród ciszy, wrzawa taka.

ZIMA
Antoni Lange







 Jeżeli macie ochotę na więcej zdjęć to zapraszam Was na mój profil na Instagramie magdalena.myworld  i Facebooku @magdalena.myblog




















Pozdrawiam Was gorąco i mam nadzieję, że kończycie ten rok z poczuciem, że udało Wam się zrealizować swoje cele i spełnić marzenia.
Magdalena
Świąteczne ciasto makowo cynamonowe

Świąteczne ciasto makowo cynamonowe

Uwielbiam ten czas przed Bożym Narodzeniem, gdy w domu unoszą się te magiczne świąteczne zapachy … a zapach świątecznego ciasta …. Cóż chyba nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać?:)

Świąteczne ciasto makowo cynamonowe


Składniki:

Na 1 keksówkę
½ szklanki suchego maku
1 szklanka wrzątku
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 36 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 jaja
¾ szklanki oleju rzepakowego

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 2-3 godziny. 
Cukier ucieramy z jajami, by powstał puszysty krem, wlewamy wtedy małym strumieniem olej i śmietanę, cały czas miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i mieszamy ciasto łyżką.
Do 2/3 ciasta dodajemy odcedzony (na sitku) mak i mieszamy łyżką. Do pozostałej 1/3 części ciasta dodajemy cynamon i również mieszamy łyżką. Do formy wysmarowanej tłuszczem (lub silikonowej bez potrzeby natłuszczania) wykładamy połowę ciasta z makiem i na nim robimy kleksy z ciasta z cynamonem. Wierzch przykrywamy masą makową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!

Świąteczne ciasto makowo cynamonowe


Świąteczne inspiracje - Boże Narodzenie 2017

Świąteczne inspiracje - Boże Narodzenie 2017

Internet jest kopalnią inspiracji i pomysłów. Trzeba tylko mieć czas na takie poszukiwania w sieci, a święta coraz bliżej i pora pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Jeżeli zatem czasu Wam brakuje, (jak chyba wszystkim w tym okresie) albo po prostu jesteście ciekawi, jak inaczej można upiększyć swoje otoczenie na święta, to zapraszam do lektury tego postu, będzie w czym wybierać. Znajdziecie tu ciekawe linki do stron z instrukcjami jak wykonać zachwycające dekoracje. Niech te święta będą bajecznie piękne ...

Styl skandynawski zachwyca swoją prostotą i elegancją. Ja w tych dekoracjach się zakochałam. Na tej stronie znajdziecie masę bajecznych dekoracji w skandynawskim stylu.

https://nyde.co.uk
Bardzo inspirujące pomysły znalazłam dla Was tej stronie. Napatrzeć się nie można jak cudowny klimat można wyczarować w święta, wystarczy tylko wybrać coś dla siebie ;)



Stoiki są nieodzownym elementem świątecznych dekoracji. Mama zawsze przygotowywała je na Boże Narodzenie i ja też nie wyobrażam sobie bez stroika świątecznego stołu.
Tutaj dowiedziecie się krok po kroku jak wykonać taki piękny stroik.

www.apieceofrainbow.com

I jeszcze jeden pomysł na bardzo oryginalny stroik tutaj. Czyż nie pięknie? Marzy mi się taki nad stołem.


Choinka origami zachwyciła moje serce.  Tutaj jest szczegółowa instrukcja jak wykonać takie cudo. 

http://krokotak.com
A może dekoracje z szyszek? Piękne są. Zajrzyjcie po więcej pomysłów, niektóre naprawdę zaskakują. 

homebnc.com
Kto powiedział że Boże Narodzenie nie może prezentować się w odcieniach szarości i czerni. Mnie te kolory coraz bardziej przekonują. A oto jak przygotować takie śliczne ozdoby.

www.janecarrot.com
Prosta i urzekająca dekoracja na ścianę. Z patyczków po lodach! To jest pomysł genialny. A tutaj instrukcja.
www.makinghomebase.com
Magia światła, którą łatwo zaczarować każde miejsce to również genialny pomysł na świąteczne dekoracje. Na tej stronie jest naprawdę wiele fantastycznych pomysłów na niebanalne oświetlenie naszych domów świeczkami.
http://glaminati.com
http://glaminati.com
I jeszcze piękne stroiki, również ze strony powyżej tutaj.
http://glaminati.com
A jeżeli chcecie w tym roku zmienić wygląd swojej choinki i poszukujecie inspiracji to tu
znajdziecie bajeczne pomysły na przystrojenie drzewka świątecznego.

http://decoracion.facilisimo.com/

http://decoracion.facilisimo.com/
Wiecie, że taki piękny wianek wyczarujecie z metalowego wieszaka? Na tej stronie znajdzie prostą instrukcję jak go wykonać.
https://www.hometalk.com
A na koniec wisienka na torcie czyli śliczne świąteczne plakaty od Mypinkplum tutaj.
https://www.mypinkplum.pl/

Udało mi się znaleźć coś co Was zainspiruje? Jeśli tak to znaczy, że warto było spędzić trochę czasu, by przygotować dla Was ten post. A tera ruszamy do dzieła, bo czas ucieka ...
Udanych przedświątecznych przygotowań Kochani.
Magdalena
Korzenne ciasteczka świąteczne

Korzenne ciasteczka świąteczne

Święta coraz bliżej. Nie da się już nie poczuć ich nastroju, gdy z każdej strony reklamy, witryny sklepowe, muzyka, śnieg za oknem itd. wprowadzają nas w ten klimat. A święta to magia, czas spędzany z najbliższymi bez pośpiechu, zabiegania. Święta to chwile, to też smaki i zapachy… Czar o jaki ciężko przez pozostałą część roku … Niech w ten nastrój i tą magię przeniosą Was te pyszne korzenne ciasteczka…. Już sam ich zapach sprawia, że czujemy się cudownie, a co dopiero po ugryzieniu … Zatem poczujcie magię świąt :)
Korzenne ciasteczka świąteczne

Korzenne ciasteczka świąteczne

Składniki:

200 gramów masła
110 gramów miodu
180 gramów cukru
skórka z 1 sparzonej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 gramów bardzo drobno posiekanych ulubionych orzechów (np. laskowe, włoskie, nerkowce, migdały, brazylijskie itd.)
270 gramów mąki pszennej
230 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej

W rondelku rozpuszczamy masło, cukier oraz miód. Odstawiamy by przestygło.
W misce mieszamy obie mąki z przyprawami, skórką z cytryny i orzechami. Wlewamy rozpuszczone składniki i krótko miksujemy. Powstanie dość gęsta masa, którą wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.  Po godzinie wyjmujemy ciasto, dzielimy je na dwie części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 4 -5 cm. Rulony z ciastka zawijamy w folię i wkładamy ponownie do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia kroimy ciasto na 2 milimetrowe krążki i wkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po wyjęciu studzimy i dopiero wtedy(gdy zaczną twardnieć) ściągamy z blachy.
Smacznego!
Korzenne ciasteczka świąteczne

Korzenne ciasteczka świąteczne

Korzenne ciasteczka świąteczne

Tort Bounty - pyszności, którym ciężko się oprzeć

Tort Bounty - pyszności, którym ciężko się oprzeć

Uwielbiacie te znane, słodkie, kokosowe batoniki? Ja bardzo, oczywiście w tej zdrowszej domowej wersji. A to ciasto jest po prostu boskie w smaku... Słodkie, z wilgotną kokosową masą ... kto jest chętny?
Tort bounty

Tort bounty

Składniki
na formę 21x21 cm

Ciasto czekoladowe:

40 gramów mąki pszennej
15 gramów mąki kokosowej
50 gramów miękkiego masła
50 gramów roztopionej gorzkiej czekolady
50 gramów cukru
2 duże jaja
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier ucieramy z masłem, aż powstanie puszysty krem. Nie  przestając ucierać,  dodajemy po 1 żółtku oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę, a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką razem z ciastem. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 13 min., do tzw. suchego patyczka.

Masa kokosowa:

2 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
350 gramów wiórków kokosowych
60 gramów budyniu śmietankowy
180 gramów masła

2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe oraz pokrojone w cienkie plastry masło. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Masę gotujemy na wolnym ogniu, około 15 minut, aż będzie gęsta. ¾ szklanki mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującej się masy kokosowej, dokładnie mieszamy do zagotowania i odstawiamy.
Przestudzoną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Polewa:
100 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki Śmietany 36%

Czekoladę połamaną na kawałki umieszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania.
Smacznego!

Tort bounty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger