Lemon curd - pyszny krem cytrynowy
Ale to jest pyszne. Kto jeszcze nie miał okazji smakować
kremu cytrynowego lemon curd koniecznie niech nadrobi zaległości. Ciężko nie sięgnąć po kolejną łyżeczkę.
Idealny jako nadzienie do bułeczkę, babeczek, tart, świetny
jako dodatek do kremu do tortów, ale też do gofrów czy naleśników.
Składniki:
2 żółtka
160 gramów
80 g masła
skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn (najlepiej ekologicznych)
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Skórkę ścieramy na tarce.
W małym garnku mieszamy dokładnie jaja, żółtka i
cukier (przy pomocy trzepaczki).
Curd najbezpieczniej gotować na parze, wtedy
mamy pewność, że się nie przypali. Garnek z kremem umieszczamy na garnku z gotującą się
wodą. Dodajemy masło, sok i skórkę z
cytryny. Mieszamy i gotujemy krem, aż zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez
sitko. Przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz