Miodowe bułeczki z lemon curd
Miękkie, puszyste, słodkie bułeczki z fantastycznym
kwaskowatym nadzieniem z kremu lemon curd to nasz ostatni hit. Będziemy je piec
jeszcze nie raz, są tak pyszne. Przebijają wszystkie drożdżówki, a to zasługa nadzienia i miodowej glazury, palce lizać. Spróbujcie sami.
Zaczyn:
30 gramów świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Składniki za zaczyn dokładnie ze sobą wymieszać i połączyć. Odstawić na kilkanaście minut, by zaczyn wyrósł.
Ciasto:
480 gramów mąki pszennej
220 ml mleka
80 gramów płynnego
miodu
1 jajo
1 żółtko
60 gramów roztopionego
masła
Z mąki, wyrośniętego zaczynu, jaj, miodu, masła i
mleka wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodziło
od ręki.
Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski,
przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na około półtorej godziny, by
ciasto wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie ponowie krótko je wyrabiamy,
i dzielimy na 10-12 porcji. Każdą porcję spłaszczamy dłonią, tak by moc na
środek nałożyć 1 łyżeczkę lemon curdu, sklejamy bułeczkę i układamy na blasze
wysmarowanej tłuszczem (sklejonym ciastem do dołu). Bułeczki układamy w odstępach i ponowie odstawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Glazura miodowa:
20 gramów masła,
roztopionego
20 gramów miodu
Masło i miód umieszczamy w garnuszku
mieszając podgrzewamy, aż się roztopią.
Gorące bułeczki smarujemy glazurą miodową i
odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz