Miodowe bułeczki z lemon curd


Miękkie, puszyste, słodkie bułeczki z fantastycznym kwaskowatym nadzieniem z kremu lemon curd to nasz ostatni hit. Będziemy je piec jeszcze nie raz, są tak pyszne. Przebijają wszystkie drożdżówki, a to zasługa nadzienia i miodowej glazury, palce lizać. Spróbujcie sami.



Zaczyn:
30 gramów świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

Składniki za zaczyn dokładnie ze sobą wymieszać i połączyć. Odstawić na kilkanaście minut, by zaczyn wyrósł.

Ciasto:
480 gramów mąki pszennej
220 ml mleka
80 gramów płynnego miodu
1 jajo
1 żółtko
60 gramów roztopionego masła

Z mąki, wyrośniętego zaczynu, jaj, miodu, masła i mleka wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodziło od ręki.
Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na około półtorej godziny, by ciasto wyrosło.

Gdy ciasto wyrośnie ponowie krótko je wyrabiamy, i dzielimy na 10-12 porcji. Każdą porcję spłaszczamy dłonią, tak by moc na środek nałożyć 1 łyżeczkę lemon curdu, sklejamy bułeczkę i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem (sklejonym ciastem do dołu). Bułeczki układamy w odstępach i ponowie odstawiamy do wyrośnięcia, na około pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Glazura  miodowa:
20 gramów masła, roztopionego
20 gramów miodu


Masło i miód umieszczamy w garnuszku mieszając podgrzewamy, aż się roztopią. 
Gorące bułeczki smarujemy glazurą miodową i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger