Tort Bounty - pyszności, którym ciężko się oprzeć

Uwielbiacie te znane, słodkie, kokosowe batoniki? Ja bardzo, oczywiście w tej zdrowszej domowej wersji. A to ciasto jest po prostu boskie w smaku... Słodkie, z wilgotną kokosową masą ... kto jest chętny?
Tort bounty

Tort bounty

Składniki
na formę 21x21 cm

Ciasto czekoladowe:

40 gramów mąki pszennej
15 gramów mąki kokosowej
50 gramów miękkiego masła
50 gramów roztopionej gorzkiej czekolady
50 gramów cukru
2 duże jaja
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier ucieramy z masłem, aż powstanie puszysty krem. Nie  przestając ucierać,  dodajemy po 1 żółtku oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę, a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką razem z ciastem. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 13 min., do tzw. suchego patyczka.

Masa kokosowa:

2 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
350 gramów wiórków kokosowych
60 gramów budyniu śmietankowy
180 gramów masła

2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe oraz pokrojone w cienkie plastry masło. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Masę gotujemy na wolnym ogniu, około 15 minut, aż będzie gęsta. ¾ szklanki mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującej się masy kokosowej, dokładnie mieszamy do zagotowania i odstawiamy.
Przestudzoną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Polewa:
100 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki Śmietany 36%

Czekoladę połamaną na kawałki umieszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania.
Smacznego!

Tort bounty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger