Koktajl Pietruszkowo Jabłkowy

Koktajl Pietruszkowo Jabłkowy

Kolejny z zielonych koktajli, tym razem dzięki zawartości natki pietruszki.
Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C (zawiera jej więcej niż cytrusy), E, żelaza, kwasu foliowego oraz beta- karotenu. Świetnie wpływa na wzrok i cerę, ułatwia też procesy trawienne.
Zapraszam Was zatem na zdrowy, pietruszkowo jabłkowy koktajl :)


Składniki:
*na dwie porcje koktajlu
3-4 łyżki natki pietruszki
2 jabłka
1 banan
1 szklanka niegazowanej wody mineralnej

Banana i jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Owoce razem z natką pietruszki i wodą umieszczamy w misie blendera.  Miksujemy je aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelewamy do szklanek, pijemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!


Pora na koktajl - Kokosowo Ananasowy

Pora na koktajl - Kokosowo Ananasowy

Święta minęły, jak zazwyczaj za szybko ... Objadanie się smakowitymi (nie zawsze mało kalorycznymi) potrawami mamy już za sobą ;) Teraz pora aby doprowadzić nasz organizm do porządku ;)
Proponuję (jeśli jeszcze tego nie zrobiliście) wprowadzić co codziennej diety zdrowe, oczyszczające, poprawiając przemianę materii koktajle. Zwłaszcza, że lato  coraz bliżej ...

Tym razem proponuję Wam koktajl kokosowy z ananasem.
Ananas dzięki enzymowi - bromelinie posiada właściwości odchudzające oraz przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo zawarty w nim błonnik powoduje uczucie sytości.


Składniki:
*na 2 szklanki koktajlu
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej/chia (można pominąć)
1 dojrzały banan
1 plaster świeżego, dojrzałego ananasa (grubości około 2 centymetrów)
1/2 dojrzałego awokado 

Nasiona szałwii hiszpańskiej wsypujemy do mleka kokosowego i odstawiamy na około 40 minut (w tym czasie wokół nasion wytworzy się żelowa otoczka i zagęści mleko).  Po upływie tego czasu mleko wraz z nasionami wlewamy do miski blendera, dodajemy obrane i pokrojone owoce. Miksujemy wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Pijemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!

Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!

Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy chciałam Wam życzyć aby ten czas był pełen radości, jaką niesie ze sobą Zmartwychwstanie, by chwile spędzone z najbliższymi były wyjątkowe, a na świątecznym stole nie zabrakło wielkanocnych przysmaków.
Radosnych Świąt!

PS. A oto kilka dekoracji, jakie na ten świąteczny czas pojawiły się w moim domu :)






Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

Uwielbiam serniki. W każdym wydaniu :) Pojawiają się u mnie zawsze przy okazji świąt. Nie mogło więc go zabraknąć i tej Wielkanocy. Tym razem powstał sernik waniliowy.
Zapraszam Was na pyszny, puszysty, rozpływający się w ustach sernik waniliowy.



Składniki:
* na formę o średnicy około 24 centymetrów

1 kg sera na serniki (dobrej jakości)
200 gram drobnego cukru do wypieków
160 gram masła
4 jaja, osobno żółtka i białka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
70 gram kaszy manny

Masło ucieramy z cukrem, gdy masa będzie puszysta dodajemy pojedynczo żółtka jaj oraz ekstrakt waniliowy. Następnie w trzech turach dodajemy ser,  kaszę mannę  i mąkę ziemniaczaną, miksujemy wszystko razem. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii (laskę wanilii przekrawamy na pół i czubkiem noża wyskrobujemy z niej ziarenka) i ponownie krótko miksujemy do połączenia masy serowej z wanilią.
W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy delikatnie łyżką razem z masą serową. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 75 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu sernik można udekorować polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa
100 gram gorzkiej czekolady 70%
50 gram czekolady mlecznej
łyżka oleju
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (lub mikrofali). Do roztopionej czekolady dodajemy łyżkę oleju i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewą dekorujemy sernik.

Smacznego!
Koktajl na ostro -  Rzeżuchowy ;)

Koktajl na ostro - Rzeżuchowy ;)

Tym razem koktajl inny od poprzednich, w wersji ostrej.  To właśnie rzeżucha nadaje ostry smak, im więcej jej dodamy tym smak będzie ostrzejszy.
Rzeżucha posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przyspiesza przemianę materii, pomaga regulować procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn. Jest źródłem witamin C, K, A, B. Jest zalecana osobom cierpiącym na anemię oraz zaburzenia krążenia -ze względu na zawartość żelaza i magnezu. Duża zawartość wapnia sprawia, że jest zalecana osobom cierpiącym na osteoporozę. Zawiera również sporo jodu, dzięki czemu pomoże w walce z tarczycą. Obecna w niej sarka wzmacnia włosy.
Może więc warto posadzić rzeżuchę i dodawać do koktajli, sałatek czy kanapek? :)
Ja zapraszam Was na rzeżuchowy koktajl :)


Składniki:
*na 1 szklankę koktajlu
1/4 melona
1 jabłko
Mały pęczek rzeżuchy, około 2 łyżki  (im więcej jej domy tym ostrzejszy będzie smak)

Jabłko i melona obieramy i kroimy na kawałki. Składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger