Drożdżówki z budyniem i malinową konfiturą

Ale pyszne. Domowe drożdżówki z domową konfiturą i budyniem smakują najlepiej. Dla dzieci na drugie śniadanie. Dla dorosłych do kawy. Posmakują każdemu. I jak pachną latem, grzech nie zjeść choć jednej.



Składniki
Na 8 drożdżówek:

430 gramów mąki pszennej
65 gramów roztopionego masła
100 gramów cukru
25 gramów świeżych drożdzy
¾ szklanki letniego mleka
2 żółtka

Dodatkowo:
budyń waniliowy ( najlepiej z tego przepisu na domowy budyn)
konfitura malinowa
roztrzepane białko

Pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie rosnąc (na około 20 minut).
Gotowy rozczyn dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni.
Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy, by podwoiło swoją objętość, na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części (lub 10 jeśli chcemy mniejsze drożdżówki). Z każdej części formujemy kulę, spłaszczmy ją błonią i układamy na wysmarowanej masłem blasze, za pomocą szklanki, dnem wyciskamy na środku wgłębienie (kółko), w które nakładamy 1 łyżkę przestudzonego budyniu i 1 łyżkę konfitury malinowej.  Boki drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem.
Przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut, by jeszcze wyrosły i po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger