Warzywne frytki

Nie samymi koktajlami i sokami człowiek żyje. A warzywa uwielbiam i czasem dla odmiany (od świeżych sałatek) mam ochotę przygotować je w innej postaci. Tym razem zapraszam na pyszny miks warzyw pieczonych z wędzoną papryką, której smak jest fantastyczny. Do tego kurkuma, która posiada cudowne właściwości dla zdrowia i staram się ją dodawać tam, gdzie tylko się da (w niewielkich ilościach jej smak jest niewyczuwalny a regularnie spożywana działa cuda). Tak przygotowane warzywa mogą stanowić pyszne drugie śniadanie, dodatek do mięs, fantastycznie smakują też z humusem.




Składniki:
na jedną blachę

3 marchewki
3 pietruszki
1 seler
2 łyżeczki suszonej papryki wędzonej
1/ 2łyżeczki kurkumy
sól himalajska
oliwa z pestek winogron, około 2 łyżki
opcjonalnie inne ulubione przyprawy np. chili lub pieprz.

Warzywa kroimy w słupki (jak na frytki) i płuczemy pod bieżącą wodą. W misce mieszamy przyprawy z oliwą i dokładnie obtaczamy w nich warzywa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie przygotowane frytki.
Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-45 minut, do czasu aż zaczną się rumienić i będą miękkie.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger