Sałatka z pieczonym bakłażanem

Sałatki i koktajle to moje sposoby na to, by w codziennej diecie znalazło się jak najwięcej odżywczych i pełnowartościowych składników.  Idealny sposób, by stale jeść świeże warzywa i owoce.  Dzisiaj zapraszam Was na pyszną sałatkę z kaszą bulgur i bakłażanem. Dla mnie to jest sałatka idealna, zdrowa kasza, bakłażan, wzbogacone smakiem fety, pestkami granatu i rukolą tworzą pyszne połączenie.

Sałatka z pieczonym bakłażanem 

Sałatka z pieczonym bakłażanem 

Składniki:

2 upieczone plastry bakłażana
1 łyżeczka pestek granatu 
kawałek sera typu feta (około 2 łyżki)
½ szklanki ugotowanej kaszy bulgur
kilka liści rukoli
sól himalajska, pieprz kolorowy,
oliwa z oliwek,

Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą, odstawiamy na 20 minut, po tym czasie płuczemy plastry pod bieżącą wodą. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym i spryskujemy (lub smarujemy) oliwą z oliwek. Bakłażana układamy na kratce i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, po 10 minutach przewracamy plastry na drugą stronę.

Na talerzu układamy ugotowaną kaszę bulgur, pokrojone na ćwiartki plastry bakłażana, kruszymy ser feta, posypujemy sałatkę pestkami granatu i liśćmi rukoli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chrupiącą bagietką (z masłem czosnkowym).
Smacznego!
Sałatka z pieczonym bakłażanem 


2 komentarze:

  1. widzę, że masz podejście jak ja :) jestem strasznym niejadkiem z wiecznym brakiem apetytu, kotajle i sałatki to jest możliwośc na przemycenie skł odżywczych i kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak:) pyszne, lekkie, kolorowe i pełnowartościowe jedzenie smakuje najlepiej :)
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger