Sałatka z pieczonym bakłażanem
Sałatki i koktajle to moje sposoby na to, by w codziennej
diecie znalazło się jak najwięcej odżywczych i pełnowartościowych
składników. Idealny sposób, by stale
jeść świeże warzywa i owoce. Dzisiaj
zapraszam Was na pyszną sałatkę z kaszą bulgur i bakłażanem. Dla mnie to jest
sałatka idealna, zdrowa kasza, bakłażan, wzbogacone smakiem fety, pestkami granatu i rukolą tworzą pyszne połączenie.
Sałatka z pieczonym bakłażanem |
Sałatka z pieczonym bakłażanem |
Składniki:
2 upieczone plastry bakłażana
1 łyżeczka pestek granatu
kawałek sera typu feta (około 2 łyżki)
½ szklanki ugotowanej kaszy bulgur
kilka liści rukoli
sól himalajska, pieprz kolorowy,
oliwa z oliwek,
Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą, odstawiamy na
20 minut, po tym czasie płuczemy plastry pod bieżącą wodą. Posypujemy świeżo
mielonym pieprzem kolorowym i spryskujemy (lub smarujemy) oliwą z oliwek.
Bakłażana układamy na kratce i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, po 10
minutach przewracamy plastry na drugą stronę.
Na talerzu układamy ugotowaną kaszę bulgur, pokrojone na
ćwiartki plastry bakłażana, kruszymy ser feta, posypujemy sałatkę pestkami
granatu i liśćmi rukoli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą
himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chrupiącą bagietką (z masłem
czosnkowym).
Smacznego!
Sałatka z pieczonym bakłażanem |
widzę, że masz podejście jak ja :) jestem strasznym niejadkiem z wiecznym brakiem apetytu, kotajle i sałatki to jest możliwośc na przemycenie skł odżywczych i kalorii :)
OdpowiedzUsuńo tak:) pyszne, lekkie, kolorowe i pełnowartościowe jedzenie smakuje najlepiej :)
Usuńpozdrawiam