Ciasto z malinami - słodkie pyszności
To ciasto jest genialne. Jogurtowe, delikatne, w smaku zachwycające połączeniem malin i białej czekolady. A ponieważ słodkości nigdy dość może dacie się namówić? Zwłaszcza, że sezon na świeże maliny dobiega końca, może warto upiec pyszne ciasto?
Składniki:
na formę 21x21 cm
230 gramów mąki pszennej
80 ml oleju słonecznikowego
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajo
sok z 1 cytryny
600 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka malin
Olej, jajo, cukier i sok z cytryny miksujemy 2 – 3 minuty. Dodajemy jogurt grecki i miksujemy jeszcze chwilę.
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy ciasto łyżką, będzie miało dość gęstą konsystencję, ewentualnie możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu greckiego.
Ciasto przelewamy do formy (silikonowej bądź wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch wykładamy równomiernie maliny, i wciskamy je łyżką w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy.
Polewa :
100 gramów białej czekolady
2 łyżki śmietany 36%
maliny do dekoracji
Czekoladę połamaną w kostki i śmietanę przekładamy do rondelka i podgrzewając mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gotujemy około 1 minutę, cały czas mieszając.
Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i świeżymi malinami.
Smacznego!
![]() |
Ciasto z malinami |
Składniki:
na formę 21x21 cm
230 gramów mąki pszennej
80 ml oleju słonecznikowego
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajo
sok z 1 cytryny
600 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka malin
Olej, jajo, cukier i sok z cytryny miksujemy 2 – 3 minuty. Dodajemy jogurt grecki i miksujemy jeszcze chwilę.
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy ciasto łyżką, będzie miało dość gęstą konsystencję, ewentualnie możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu greckiego.
Ciasto przelewamy do formy (silikonowej bądź wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch wykładamy równomiernie maliny, i wciskamy je łyżką w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy.
Polewa :
100 gramów białej czekolady
2 łyżki śmietany 36%
maliny do dekoracji
Czekoladę połamaną w kostki i śmietanę przekładamy do rondelka i podgrzewając mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gotujemy około 1 minutę, cały czas mieszając.
Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i świeżymi malinami.
Smacznego!
![]() |
Ciasto z malinami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz