Świąteczny razowy keks pachnący cytrusami

Świąteczne wypieki kuszą sowim zapachem, smakiem, wyglądem ... ciężko się oprzeć. Taki też jest ten pyszny i pachnący cytrusami keks.

Świąteczny razowy keks

Świąteczny razowy keks
Składniki:
na 1 keksówkę

100 gram mąki pszennej
180 gram mąki pszennej razowej
1 łyżka proszku do pieczenia
180 gram miękkiego masła
120 gram cukru
4 jaja
60 gram rodzynek
3 łyżki ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego (ewentualnie wódki)
80 gram posiekanych suszonych moreli
80 gram suszonej żurawiny
60 gram posiekanych dowolnych orzechów (np. migdały, laskowe, włoskie)
skórka otarta ze sparzonej cytryny
dodatkowo:
2 łyżki ekstraktu cytrynowego

Rodzynki zalewamy ekstraktem i odstawiamy na około 1 godzinę.
Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem. Nie przerywając ucierania dodajemy po 1 jaju.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy je do masy maślanej i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy rodzynki z ekstraktem, morele, żurawinę, orzechy, skórkę cytrynową i jeszcze 2 łyżki ekstraktu cytrynowego. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
Świąteczny razowy keks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger