Świąteczne babeczki cynamonowe z konfiturą z pigwowca

W tym roku tak się złożyło, że z różnych względów, mniej u nas słodkości. Zrezygnować z nich całkowicie jest jednak niemożliwe. I tak pozostając w przedświątecznym nastroju powstały cynamonowe babeczki z nadzieniem pigwowym. Lekko kwaśne w smaku dzięki wspaniałemu nadzieniu, pachnące świętami, puszyste i pyszne … Ktoś ma ochotę?


Świąteczne babeczki cynamonowe


Składniki:
na 10 babeczek

200 gram mąki pszennej
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 gram masła
40 gram białej czekolady
2 jaja
120 gram brązowego cukru
1/3 szklanki śmietany 30 %

Nadzienie:
Konfitura lub dżem z pigwy/pigwowca (lub inna lekko kwaśna)

Polewa
100 gram ulubionej czekolady (najlepiej gorzkiej)
1 łyżka masła
Do dekoracji np. posypki, gwiazdki z czekolady itp.

W garnku rozpuszczamy masło z czekoladą, dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Cukier i jaja ubijamy, aż powstanie gęsty puszysty krem (około 2-3 minuty), dolewamy śmietanę i jeszcze ubijamy około 1 minutę. Dolewamy rozpuszczone masło z czekoladą, wsypujemy mąkę i mieszamy razem wszystkie składniki.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami lub silikonowymi foremkami. Do każdej foremki nakładamy około 1 łyżkę ciasta, wykładamy 1 łyżeczkę konfitury i przykrywamy koleją łyżką ciasta. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 18 minut, do tzw. suchego patyczka.  Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy i dekorujemy ostudzone babeczki. Możemy je dodatkowo udekorować posypkami, jadalnymi pisakami w żelu itd.
Smacznego!
Świąteczne babeczki cynamonowe

Świąteczne babeczki cynamonowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger