Świąteczny sernik na piernikowym spodzie

Święta bez sernika? Nie wyobrażam sobie...  Proponuję Wam przygotowanie sernika na spodzie z pierników z piernikową polewą. Jest lekki, puszysty, pyszny - idealny na Święta.



Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm
Spód:
200 gram pierników typu katarzynki (bez polewy czekoladowej)
80 gram roztopionego masła
Pierniki mielimy w mikserze do konsystencji piasku. Zmielone przekładamy do miski i mieszamy z roztopionym masłem. Na spód formy do pieczenia wykładamy równomiernie masę piernikową, uciskając ją dość mocno.

Sernik:
1 kg zmielonego sera na sernik
200 gram cukru
100 gram miękkiego masła
4 jaja (żółtka i białka osobno)
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło z cukrem ucieramy, aż staną się puszystą masą.  Ucierając w 2 turach dodajemy żółtka. Następnie w 3 turach dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną i ucieramy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję sernika. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do  masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, by składniki się połączyły.  Masę serową wylewamy na piernikowy spód, formę przykrywamy folią aluminiową  i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Do piekarnika na najniższym poziomie wstawiamy otwarte naczynie żaroodporne wypełnione wodą, dzięki temu sernik będzie puszysty, wilgotny i nie popęka.
Sernik pieczemy około 70 minut. Po 60 minutach zdejmujemy folię. Może się wydawać, że sernik będzie na środku niedopieczony (nie będzie miał stałej konsystencji) ale po wystudzeniu sernik stężeje.
Po upieczeniu sernik studzimy.

Polewa:
100 gram gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju roślinnego
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Opcjonalnie białe cukrowe posypki

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, gdy jest już płynna dodajemy do niej śmietankę olej i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie i  dekorujemy wierzch sernika. Może posypać sernik białymi cukrowymi posypkami, będzie wtedy wyglądał bardziej świątecznie.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger