Kandyzowana skórka pomarańcznowa

Boże Narodzenie to magiczny czas. Także ze względu za smaki i zapachy. A zapach i smak kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia, że świąteczne wypieki są wyśmienite. 
Warto przygotować ją samodzielnie, zamiast kupować w sklepie coś co z prawdziwą skórką pomarańczową ma niewiele wspólnego.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sernika, makowca, czy wigilijnego kompotu z suszu.



Składniki:
Na 1 słoiczek
3 pomarańcze, najlepiej ekologiczne
1 szklanka cukru
3 szklanki wody

Pomarańcze szorujemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.  Jeśli pod skórką pozostaje biała warstwa tzw. albedo, to usuwamy ją ostrym nożem (oddzielając ją od pomarańczowej skórki). Skórkę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Na sitku odcedzamy skórkę z gotującej wody. Ponownie umieszczamy skórkę w garnku, zalewamy dwoma szklankami wody, wsypujemy szklankę cukru i gotujemy około  45 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy skórka zacznie się robić przezroczysta odcedzamy ją z wody z cukrem, postawiamy to wystygnięcia . Wystudzoną skórkę przekładamy do szklanego słoika i szczelnie zmykamy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger