Kruche babeczki z masą orzechową

Pachnące orzechami, kruche babeczki wspaniale sprawdzą się na świątecznym stole. Bo przecież święta to czas kiedy możemy sobie pozwolić na trochę więcej słodkości :) Jeżeli uwielbiacie orzechy będziecie nimi zachwyceni! Polecam Wam bardzo włączenie ich do świątecznej listy wypieków. Nie są bardzo pracochłonne, ale za to jakie pyszne.


Składniki:
na 20 babeczek

Ciasto kruche:
250 gram mąki pszennej
90 gram cukru pudru
2 żółtka
140 gram zimnego masła

Masło kroimy w cienkie plasterki i z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy na około 60 minut do lodówki.

Masa orzechowa:
170 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
2 jaja
200 gram orzechów brazylijskich (lub dowolnych innych)
120 gram migdałów (można zastąpić innymi orzechami)
150 gram cukru pudru

Dodatkowo:
Powidło śliwkowe
Masło do wysmarowania foremek

Śmietankę i masło mieszając lekko podgrzewamy, do czasu aż masło się roztopi. Orzechy umieszczamy w misie miksera i drobno mielimy. Możemy również zmielić orzechy w tradycyjnej maszynce do mielenia orzechów. W misce roztrzepujemy jajo, dodajemy śmietankę z masłem, zmielone orzechy i cukier puder. Mieszamy wszystkie składniki by uzyskać gęstą masę.

Foremki na babeczki dokładnie smarujemy masłem. Ciastko rozwałkowujemy na 2-3 milimetry, wycinamy z ciastka kółka odpowiadające wielkości foremek. Foremki wylepiamy ciastem, na spód wykładamy ½ łyżeczki powidła śliwkowego i wypełniamy masą orzechową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy babeczki około 25 minut, aż ciasto i masa orzechowa lekko zbrązowieją.
Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy z foremek (wystarczy lekko ścisnąć foremkę by łatwo wyjąć babeczki ).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger