Królowa jesieni - szarlotka jak u Mamy

Oficjanie otwieram sezon szarlotkowy! Tez zapach pieczonych jabłek unoszący się po domu nastrajna jesiennie, rodzinnie … Kawałek szarlotki, pyszna herbata, ciepły koc i dobra książka to idelany plan na jesienny wieczór.
A ta szarlotka to królowa wśród wszystkich wypieków z jabłkami. Delikatna, pachnąca rozpływa się w ustach. Pyszności nad pysznościami.
A przepis wykradłam od Mamy (w końcu mamy robią najlepsze szarlotki).





Składniki
Na formę 23x23 cm

Ciasto:
3 szkanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
2 żółtka
1 jajo
190 gramów zimnego masła
3 łyżki śmietany 18 %
5 dkg drożdży świeżych

Masa jabłkowa:
6 dużych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki masła

Drożdże rozrabiamy ze śmietaną i odstawiamy.
Masło kroimy w cienkie plastry. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajmy jajo, żółtka i zagniatamy ciasto, gdy jest już częściowo wyrobione dodajmy śmietanę wymieszaną z drożdżami wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy je na kształt formy (u mnie 23x23 cm).
Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na spód pierwszą część ciasta i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiekamy około 13 minut, aż zacznie się lekko złocić.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki i kroimy je w cienki plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy cukier i mieszając podgrzewamy go, aż się zezłoci.  Dodajemy pokrojone jabłka i smażymy je około 15 minut, można już podsmażone jabłka częściowo rozgnieść tłuczkiem do mięsa (w zależności jaką konsystencję jabłek w szarlotce lubimy).

Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Przykrywamy ją drugą częścią ciasta i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 30 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni.
Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger