Jesienne muffiny z orzechami i śliwką

Pyszne, puszyste, jesienne babeczki idealne do popołudniowej herbaty lub kawy. Świetne też dla dzieciaków jako drugie śniadanie (zamiast sklepowej drożdżówki). Pachną i smakują jesienią.
Ciepły koc, dobra książka i słodki deser gwarantują idealny jesienny wieczór. Kto ma ochotę?



Składniki:
Na 12 babeczek

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklaki oleju rzepakowego
½ szklanki cukru
2 jaja
¾ szklanki maślanki
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
sPyszne,  puszyste jesienne babeczki idealne do popołudniowej herbaty lub kawy. Pachną i smakują jesienią.  Ciepły koc, dobra książka i słodki deser gwarantują idealny jesienny wieczór. Kto ma ochotę?

Składniki:
Na 12 babeczek

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklaki oleju rzepakowego
½ szklanki cukru
2 jaja
¾ szklanki maślanki
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
świeże śliwki

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i posiekanymi drobno orzechami. W osobnym naczyniu `mieszamy trzepaczką jaja z maślanką i olejem.
Przelewamy mokre składniki do suchych i krótko, tylko do połączenia składników mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na babeczki (na ¾ wysokości foremki) i na wierzch układamy ¼ śliwki (lub połówkę w zależności jak duże mamy owoce) lekko wciskając ją w ciasto.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 22 minuty, do tzw.suchego patyczka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger