Cynamonowe ciasto ze śliwkami

Lato to magiczny czas. W tym roku upalne i wyjątkowo długie. Ale też dzięki temu nadmiarowi słońca (którego według mnie nigdy za dużo) mamy masę regionalnych, słodkich polskich owoców. A śliwki, och uwielbiam. Te pieczone jeszcze bardziej niż świeże. Cynamonowe ciasto ze śliwkami jest delikatne, puszyste, pachnące, słodkie no i oczywiście śliwkowe:) Komu kawałek?





Składniki
Na formę 21x21 cm

300  gramów mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
110 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
150 ml oleju rzepakowego
1 kg śliwek, bez pestek

Jaja, jogurt i olej mieszamy trzepaczką by dokładnie połączyć składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cukrem. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy ciasto łyżką.
Ciasto przelewamy do formy silikonowej, lub wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch układamy śliwki (rozcięciem do góry, skórką do dołu). I lekko wciskamy  je w ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger