Ciasto w wiśniami i bezą - pycha

Tak, jeszcze jedno ciasto z wiśniami. Obrodziły w tym roku, takie są pyszne, soczyste ach zajadamy bez końca. A że jest ich sporo to jak nie upiec kolejnego ciasta. Tym razem z bezą. Cóż, pychota!
Genialne ciasto na letni dzień. Zresztą przekonajcie się sami.




Składniki:
na formę 34x24

Ciasto kruche:
300 gramów mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru
120 gramów zimnego masła w plastrach

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je kulę i chłodzimy w lodówce przez około 1,5 godziny.

Nadzienie wiśniowe:

1200 gramów wiśni bez pestek (odsączonych z soku)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru

Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem i odstawiamy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy wykładamy nim spód formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez około 15 minut aż się lekko zezłoci.

Beza:

5 schłodzonych białek
1 szklanka cukru

Z białek ubijamy sztywną pianę i pod koniec, cały czas ubijając dosypujemy po 1 łyżce cukru. Gotowa beza będzie sztywna i błyszcząca.

Na podpieczony spód wykładamy wiśnie i na wierzch równomiernie rozprowadzamy bezę.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger