Wspaniałe kruche ciasto ze śliwkami

Ale pycha. Pieczone śliwki smakują genialnie. Do tego kruche ciasto i mamy bombową słodycz.
1 kawałek to zdecydowanie za mało. Cisto zdecydowanie do powtórzenia. Zachwyca to lato smakami i ogromną ilością słodkich owoców. Grzech z tego nie korzystać nawet gdy potem trzeba popracować nad spaleniem kilku więcej kalorii ;)





Składniki:
na formę o średnicy 23 cm

Ciasto kruche:
250 gramów mąki pszennej
100 gramów zimnego masła
3 jaja
1/2 szklanki cukru

Masło kroimy w cienkie plastry i w wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na kształt okręgu tak by wyłożyć nim spód i brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiekamy przez około 13 minut, aż się lekko zezłoci.

Nadzienie śliwkowe:

800 gramów śliwek bez pestek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Śliwki kroimy w ćwiartki, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną i odstawiamy.

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie śliwkowe.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na 2 mm i wykrawamy paski, z których układamy na śliwkach kratkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.

Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger