Smak lata - Sernik z wiśniami

Pyszny sernik na kruchym spodzie, do tego soczyste lekko kwaśne wiśnie i słodka beza. Połączenia, które musi zachwycić. Pyszne, tak po prostu.






Składniki
na formę o średnicy 28 cm

Kruche ciasto:

350 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
180 gramów zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka

Do mąki dodajemy masło pokrojone w plastry, żółtka, cukier i  śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o średnicy 28 cm (takiej jak spód formy do pieczenia). Można też zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach i wykleić ciastem spód formy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiekamy około 15 min by się lekko zezłociło.

Masa serowa:

1 kg sera na sernik
4 jaja
4 łyżki miękkiego masła
6  łyżek cukru

Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) miksujemy mikserem do uzyskanie jednolitej masy serowej. Odstawiamy. Jeżeli wolimy bardziej słodkie wypieki warto spróbować masę i ewentualnie według własnych upodobań ją dosłodzić.

Warstwa wiśniowa:

500 gramów wiśni bez pestek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną i odstawiamy.

Beza:

4 białka
200 g drobnego cukru do wypieków

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec cały czas ubijając dosypujemy po łyżce cukru, aż powstanie błyszcząca, gęsta piana.

Wykonanie:

Na podpieczony kruchy spód (może być gorący) wylewamy masę serową. Na nią wykładamy równomiernie masę wiśniową i przykrywamy bezą.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy dopiero gdy jest zimny.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger