Boskie w smaku kruche ciasto z wiśniami

Jak wykorzystać nadmiar wiśni? Jeżeli zrobiliście już soki, dżemy i nie macie pomysłu to koniecznie zróbcie to ciasto. Na kawałku nie da się poprzestać, znika szybko. Bo jest pyszne, bo z polskimi dojrzałymi wiśniami smakuje bosko. Zapraszam na kawałek.





Składniki
Na formę 24x24 cm

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200 gramów zimnego masła pokrojonego w plastry
4 jaja
1 łyżka śmietany 18 %

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kule i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na kształt spodu formy. Ciastem wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni. Podpiekamy przez około 13 minut, by ciasto się zezłociło.

Warstwa wiśniowa:

900 gramów wiśni, bez pestek
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wiśnie odsączamy na sitku i odciskamy je z soku. Odciśnięte wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Jeżeli wolimy słodsze ciasta, możemy po skosztowaniu dodać więcej cukru.

Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy paski, z których będziemy układać kratkę.

Na podpieczony spód wykładamy wiśnie. Na wierzchu, z wyciętych pasków ciasta, układamy kratkę. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Upieczone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger