Puszysta chałka z fiołkami

Domowa chałka to cudowny zapach roznoszący się po domu, to wspaniały smak puszystego pachnącego ciasta, to wspomnienia z dzieciństwa.  A że sezon na fiołki w pełni, to postanowiłam je wykorzystać właśnie do chałki. I choć mają tu walor głównie estetyczny (i zapachowy) to sprawiają, ze po chałkę sięga się jeszcze chętniej, choć nikogo specjalnie namawiać nie trzeba było.




Składniki:
Na 1 chałkę

430 gramów mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
25 gramów drożdży świeżych
50 gramów roztopionego, letniego masła
60 gramów cukru
1 jajo
18 gramów świeżych fiołków wonnych
Dodatkowo:
Roztrzepane jajo do posmarowania chałki

Rozczyn:
Pokruszone drożdże mieszamy dokładnie (aż się rozpuszczą) z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i około 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe (nasłonecznione) miejsce, by rozczyn zaczął rosnąć (będzie gotowy gdy zwiększy swą objętość około 3 razy).


W misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki (ciasto powinno odchodzić od dłoni). Ciasto formujemy w kulę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło, na mniej więcej 70 minut.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 równe części, z każdej formujemy wałek takiej samej długości.  Końce sklejamy razem, zaplatamy warkocz i umieszczamy go w keksówce (lub innej formie) wysmarowanej dokładnie masłem. Ponownie odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy chałkę roztrzepanym jajem. Wstawiamy do piekarnika  i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, dopiero chłodne wyjmujemy z formy.
Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger