Koktajl z żółtych owoców z ostropestem i chia

Wraz z wiosną i coraz cieplejszymi dniami wzrasta ochota na lekkie pożywne jedzenie. Warto zadbać o to, by było też wartościowe i przynosiło naszemu organizmowi sporo korzyści.

Ostropest plamisty ma cudowne właściwości dla naszego organizmu. Chroni wątrobę i pomaga utrzymać jej prawidłowe funkcjonowanie. Wspomaga trawienie oraz oczyszczanie organizmu  z toksyn. Jeżeli więc cierpimy na problemy z wątrobą jest idealnym środkiem do wprowadzenia do codziennej diety. Nie ma smaku, więc możemy go dodawać do różnych potraw (owsianki, granoli, płatków, jogurtów, zup, sosów itd.) lub pić w postaci naparu. Zaleca się spożywanie 2 łyżeczek mielonego ostropestu dziennie.



Składniki:
1 banan
1 gruszka
1,5 cm plaster świeżego ananasa
1 szklanka wody wyskokozmineralizowanej
1 łyżeczka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
1 łyżeczka ostropestu plamistego, mielonego


Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Wszystkie składniki blendujemy. Koktajl odstawiamy na około 30 minut, by nasiona chia napęczniały.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger