Wielkanocna Baba z ajerkoniakiem i gorzką czekoladą - istna rozkosz

Wielkanoc już blisko, czas zaplanować ten czas by spędzić go wyjątkowo ale także pomyśleć o tym, co zagości na naszym świątecznym stole.
W tym roku proponuję Wam fantastycznie pyszną babkę z ajerkoniakiem i gorzką czekoladą. Puszysta, wilgotna, pachnie i smakuje ajerkoniakiem. Na świątecznym stole posmakuje na pewno każdemu. Ma tak wspaniały smak, że lukier którym tradycyjnie dekorujemy babki, czy polewa czekoladowa są tu zupełnie zbędne.



Składniki:

170 gramów mąki pszennej
80 gramów mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
160 gramów miękkiego masła
150 gramów cukru
4 jaja
60 gramów gorzkiej czekolady, posiekanej drobno
140 ml ajerkoniaku

Masło ucieramy razem z cukrem, by powstał puszysty krem. Dodajemy po jednym jaju, nie przerywając ucierania.  Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do masy maślanej wsypujemy posiekaną czekoladę i w dwóch turach dodajemy wymieszane mąki oraz ajerkoniak i mieszamy łyżką.

Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem (jeżeli pieczemy w silikonowej, co polecam gdyż bardzo łatwo wyjąc z niej ciasto i nic do niej nie przywiera, to nie ma potrzeby natłuszczania jej) i wykładamy do niej ciasto.
Babkę pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekłam z termoobiegiem)  przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger