orkiszowe ciasto z rodzynkami i pomarańczowym lukrem
Cista ucierane to najprostszy i najszybszy sposób na domowe wypieki. Nie potrzeba też szczególnych umiejętności kulinarnych, by je przygotować. My lubimy takie ciasta najbardziej. Dzisiaj proponuję Wam ciasto z mąki orkiszowej, mojej ulubionej, jest puszyste, delikatne i pyszne!!! Spróbujcie wypieków z tej mąki, bo warto zamienić zwykłą mąkę pszenną na właśnie tą.
Składniki:
Na formę 21x21 cm
2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 gramów jogurtu naturalnego
½ szklanki leju rzepakowego
3 jaja
½ szklanki cukru
Skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
¾ szklanki rodzynek
Lukier:
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 szklanka cukru pudru
Posypki do dekoracji
Jaja i cukier ucieramy mikserem przez kilka minut, by powstał puszysty krem. Dolewamy małym strumieniem olej i jogurt naturalny, cały czas nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy i rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki łyżką i przekładamy do formy silikonowej. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem. Gotowy lukier powinien być gęsty, polewamy nim wystudzone ciasto opcjonalnie możemy je jeszcze udekorować posypkami.
Smacznego!
Składniki:
Na formę 21x21 cm
2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 gramów jogurtu naturalnego
½ szklanki leju rzepakowego
3 jaja
½ szklanki cukru
Skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
¾ szklanki rodzynek
Lukier:
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 szklanka cukru pudru
Posypki do dekoracji
Jaja i cukier ucieramy mikserem przez kilka minut, by powstał puszysty krem. Dolewamy małym strumieniem olej i jogurt naturalny, cały czas nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz skórkę z pomarańczy i rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki łyżką i przekładamy do formy silikonowej. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem. Gotowy lukier powinien być gęsty, polewamy nim wystudzone ciasto opcjonalnie możemy je jeszcze udekorować posypkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz