Najlepsze ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie robiłam, delikatne, bardzo puszyste i do tego z letnimi soczystymi owocami. Rozkosz! Ciasto jest po prostu tak dobre, że ciężko się od niego oderwać.

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami


Składniki:
na formę o średnicy 28 cm

655 gramów mąki pszennej
115 gramów cukru
200 ml maślanki
95 gramów roztopionego masła
4 jaja
42 gramów świeżych drożdży
Na rozczyn: 2 łyżki mleka i 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

500 gramów obranych dojrzałych, soczystych brzoskwiń, bez pestek
1 jajo rozmącone

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Rozczyn:

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy letnie mleko i cukier, mieszamy dokładanie i odstawiamy na około 10 minut, by rozczyn „ruszył”.

Z mąki, jaj, maślanki, roztopionego masła, cukru i rozczynu wyrabiamy gładkie ciasto. Kilka minut wyrabiamy rękami ciasto aż będzie miała gładką konsystencję i będzie łatwo odchodziło od ręki. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i następnie w plasterki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrabiamy, umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajem. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie  i łyżką lekko wciskamy je w ciasto.
Ponownie odstawiamy ciasto na około 50 minut, by wyrosło.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy, możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger