Domowy sos czekoladowy

Wspaniały domowy sos czekoladowy jest bardzo prosty do przygotowania. Nie wymaga też czasu, wystarczy kilka minut i gotowe. Idealnie nadaje się do naleśników, pancaków, lodów, deserów, jaki polewa do ciasta czy też jako dodatek do koktajli lub kawy. Ja przygotowałam dość gęsty sos (głównie z zamiarem dekorowania nim szklanek gdy podaję kawę mrożoną), ale gotując go, sami możecie zdecydować jaką gęstość chcecie uzyskać. Zatem zapraszam na ten fantastyczny przepis. Będziecie zachwyceni, bo kupny odpowiednik nie może się z nim równać.

Sos czekoladowy


Składniki:

25 gramów kakao
50 gramów cukru
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
60 ml wody

Kakao, cukier i kawę mieszamy. Przesypujemy do garnka, dolewamy ¾ wody i podgrzewając mieszamy trzepaczką, aż kakao i cukier się rozpuszczą, dolewamy pozostałą część wody i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Im gęstszy sos chcemy uzyskać, tym dłużej go gotujemy.
Sos przelewamy do słoika i wystudzony przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Sos czekoladowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger