Pyszne batony ryżowo owsiane

Fantastyczne i pyszne domowe batony! Smakują wprost cudownie. Są słodkie, pożywne i co najważniejsze o prostym, nieskomplikowanym pozbawionym niepotrzebnych ulepszaczy składników.
Polecam, jak spróbujecie to będzie (tak jak ja) robić je jeszcze nie raz!

Batony ryżowo owsiane

Składniki:
na formę 20x26 cm

180 gramów płatków owsianych
180 gramów płatków ryżowych
100 gramów masła
115 gramów masła orzechowego
70 gramów cukru
90 gramów miodu
4 łyżki żurawiny suszonej

Płatki owsiane i ryżowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, uważając by ich nie przypalić. W garnku umieszczamy oba masła, cukier i miód i podgrzewamy mieszając, aż składniki się rozpuszczą.  Płatki zalewamy masą z masłem orzechowym, dodajemy żurawinę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy, lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18 minut. Batony kroimy dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!

Batony ryżowo owsiane

Batony ryżowo owsiane

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger