Ciastka z mąki jaglanej z żurawiną

Kolejny przepis z wykorzystaniem mąki jaglanej to strzał w 10! Najprostszy sposób by zachęcić do takich wypieków dzieci. Ale także dorosłych, nieprzekonanych do mąki innej niż pszenna. Ciastka są fantastyczne, delikatne w smaku, kruche, do herbaty czy kawy wręcz idealne.

Ciastka z mąki jaglanej z żurawiną

Składniki
na 2 blachy ciastek:

200 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki jaglanej
200 gramów miękkiego masła
100 gramów cukru
40 gramów rodzynek
40 gramów żurawiny suszonej (można zastąpić rodzynkami)
1 jajo (oddzielnie białko i żółtko)
1 łyżka ekstraktu, np. cytrynowego
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
cukier i/ lub pokruszone płatki migdałów, do posypania

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem przez około 3-4 minuty, dodajemy żółtko.
Obie mąki mieszamy ze sobą i wsypujemy do masy maślanej, dodajemy ekstrakt, skórkę z cytryny, rodzynki i żurawinę (można je drobniej posiekać, łatwiej wtedy będzie wykrawać ciastka foremką). Miksujemy wszystko razem. W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie, możemy dosypać jeszcze mąki pszennej. Gotowe ciasto powinno być  lekko „luźne” nie tak zwarte, jak typowe ciasto kruche. Ciasto wstawiamy na około 1 i ½ godziny do lodówki. 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy podsypując obficie mąką na grubość 3-4 milimetrów. Foremkami wykrawamy kształt i układamy ciastka na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto nie jest bardzo zbite, można przenosić ciastka na blachę za pomocą szpatułki do tortów.
Ciastka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem, lub rozkruszonymi płatkami migdałów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 14 minut, aż zaczną lekko się rumienić. Po upieczeniu ciastka studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy.
Smacznego!


Ciastka z mąki jaglanej z żurawiną
Ciastka z mąki jaglanej z żurawiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger