Wybuchowy jogurt - z granatem i nasionami chia

Wybuchowy jogurt - z granatem. Do tego superfood w postaci nasion chia (szałwii hiszpańskiej). Czyli jak szybko i bardzo zdrowo zjeść np. drugie śniadanie. Na bazie jogurtu naturalnego, bez dodatku cukru, substancji nadających kolor i smak.
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B i E, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, cynku. Zawierają dużo błonnika korzystnie wpływającego na układ trawienny. Poprawiają metabolizm. Wzmacniają system odpornościowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Polecam włącznie ich do codziennej diety. Wystarczą 1-2 łyżeczki dodane do koktajlu, jogurtu, musli itd.
Granat (o czym pisałam we wcześniejszym poście) jest fantastycznym w smaku owocem o cudownych właściwościach. Jest bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B, C, E, K, potasu, fosforu, miedzi. Wzmacniają odporność, utrzymują poziom cukru we krwi na stałym poziomie,  wzmacniają serce, spowalniają procesy starzenia się skóry, działają detoksykująco.



Składniki:
na 1 porcję

1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka nasion chia
1 owoc granatu

Jogurt naturalny mieszamy z nasionami chia  i odstawiamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie nasiona wchłoną wodę i wytworzy się wokół nich galaretowata otoczka. Granat obieramy, zlewamy sok. Połowę jogurtu zagęszczonego nasionami chia wlewamy do szklanki, wlewamy sok z  i wsypujemy połowę pestek z granatu. Uzupełniamy szklankę pozostałą częścią jogurtu,  wierzch posypujemy pestkami granatu, możemy też delikatnie posypać jeszcze nasionami chia. Jogurt należy zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
Na zdrowie, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger