Ach te baby... wielkanocne! Babka migdałowa

Babka jest nieodłącznym, słodkim elementem Wielkanocy.  Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. W tym roku proponuję Wam babkę migdałową. Puszysta, pachnąca, delikatna, pyszna … taka jaka musi być wielkanocna babka. Wypróbujcie ;)


Składniki:
110 gram miękkiego masła
3 jaja
140 gram drobnego brązowego cukru
300 gram jogurtu naturalnego
90 gram migdałów
260 gram mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Migdały mielimy. Masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy jaja, ekstrakt waniliowy i jogurt naturalny. Mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą i dosypujemy do masy. Wszystko składniki miksujemy na małych obrotach, aż powstania jednolite ciasto (lub mieszamy dokładnie łyżką). Ciasto przelewamy do formy na babkę, dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej nie ma potrzeba smarowania jej tłuszczem). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger